Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera
2) bawang merah kecil 8 ulas-dikisar
3) bawang putih 5 biji-dikisar
4) rempah kari daging adabi
5) daun sup
6) 1 senduk lada kisar ikut jika nak pedas bubuh ikut citarasa korang
7) garam & gula sesedap rasa
8) ikan bilis ikut sukatan korang, saya ambil segengam -dikisar
Cara-caranya:
1) Tumis bahan yang dikisar
2) Nampak macam dah garing masukkan lada kisar masak seketika sehingga nampak garing
3) Lepas itu masukkan rempah daging adabi.Kacau
4) Kemudian masukan keledek. Letakkan air sedikit untuk tenggelamkan keledek air jangan banyak sebab keledek akan keluarkan air sendiri.
5) Masak sehingga empuk keledek dan sedikit kering.
6) Kemudian masukkan garam dan gula.
7) Letakkan sedikit daun sup.
8) Masak sehingga agak kering basah-basah sedikit.
Boleh lah di canai dan masukkan inti.
Pengedar Shaklee Pasir Gudang: Resepi Karipap Ranggup
Hari ini saya nak share pada korang macam mana nak buat karipap tue jadi ranggup.
Mula-mula korang kena cari tepung Jenis nie tau, kalau tepung lain saya tak pasti sebab kakak saya pakai tepung cap ros karipap tak berapa nak jadi.
Nie tepung nya.
Ok kita teruskan bahan-bahannya:
500g Tepung Gandum
50gm Tepung Ubi Kayu
Garam secukup rasa
2 senduk minyak masak
1 cawan air sejuk (dalam peti ais), tambah air sedikit jika adunan masih kurang sekata.
Cara-caranya :
1) Satukan tepung gandum dan tepung ubi kayu didalam bekas.
2) Panaskan minyak ke dalam kuali sehingga mendidih.
3) Masuk minyak yang di masak tadi ke dalam adunan tepung.Seratakan.
4) Selepas itu masukkan air yang telah dicampur garam sedikit demi sedikit.
5) Uli sehingga tak lelat di tangan.
6) Biarkan dia selama 15 minit baru boleh dicanai.
Inti pula:
1) 4 @ 5 biji keledek, kalau nak guna sadin je ikut cita rasa korang.Resepi nie pakai keledek.Potong kecil-kecil macam empat segi
Inti pula:
1) 4 @ 5 biji keledek, kalau nak guna sadin je ikut cita rasa korang.Resepi nie pakai keledek.Potong kecil-kecil macam empat segi
2) bawang merah kecil 8 ulas-dikisar
3) bawang putih 5 biji-dikisar
4) rempah kari daging adabi
5) daun sup
6) 1 senduk lada kisar ikut jika nak pedas bubuh ikut citarasa korang
7) garam & gula sesedap rasa
8) ikan bilis ikut sukatan korang, saya ambil segengam -dikisar
Cara-caranya:
1) Tumis bahan yang dikisar
2) Nampak macam dah garing masukkan lada kisar masak seketika sehingga nampak garing
3) Lepas itu masukkan rempah daging adabi.Kacau
4) Kemudian masukan keledek. Letakkan air sedikit untuk tenggelamkan keledek air jangan banyak sebab keledek akan keluarkan air sendiri.
5) Masak sehingga empuk keledek dan sedikit kering.
6) Kemudian masukkan garam dan gula.
7) Letakkan sedikit daun sup.
8) Masak sehingga agak kering basah-basah sedikit.
Boleh lah di canai dan masukkan inti.
Tara siap.....alhamdulillah dapat bagi ayah mertua dan nenek suami.
Kalau buat 1kg tepung dapat la dalam 60 biji lebih sikit karipap.
Kalau buat 1 kg tepung gandum maka tepung ubi kayu mesti 100g dan minyak 4 senduk. Air 1 gelas besar ikut sekiranya tak melekat ditagan.
Jika korang nak cari supplemen boleh hubungi saya!
Mengapa mesti memilih Shaklee
✔ Mendapat Kelulusan KKM
✔ Tiada Kesan Sampingan
✔ Terbukti Berkesan
✔ Terbukti Semulajadi
✔ Terbukti Selamat
✔ Harga Mampu Milik
✔ Halal
Saya doakan kesihatan anda bertambah lebih baik, kita berusaha merawat Allah jualah yang menyembuhkan.
COD JOHOR BAHRU/ TAMPOI/ SKUDAI/ BANDAR BARU UDA/TAMAN GEMBIRA/DAMANSARA ALIFF/TAMAN DAHLIA/TAMAN CEMPAKA/ SKUDAI KANAN/ SKUDAI KIRI, TAMAN CENDANA PASIR GUDANG, TAMAN MAWAR PASIR GUDANG, TAMAN AIR BIRU PASIR GUDANG,NUSA DAMAI, TAMAN BUKIT DAHLIA PASIR GUDANG, TAMAN CAHAYA MASAI, KOTA MASAI, MASAI, KONG KONG, POLITEKNIK IBRAHIM SULTAN PASIR GUDANG, BANDAR LAYANGKASA
PENGHANTARAN POS KE SELURUH SEMENANJUNG MALAYSIA, SABAH DAN SARAWAK, BRUNEI
~~~Perunding Vitamin Anda : ~~~
♡♡Noor Ain Osman
♡♡ Shaklee Independent Distributor
♡♡ [ ID No : 1043431]
♡♡ Contact No : 012-7646324
♡♡ Email : aieenosman@yahoo.com
♡♡ IG: Ahlia Hafiz
♡♡Facebook: Noor Ain
♡♡Blog:www.momstoreretail.blogspot.com
Comments