Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera
Pengedar Shaklee Pasir Gudang: Resepi Mee Kari
Hari ini nak berkongsi Resepi Mee Kari, resepi ini memang belum buat lagi tapi nak kongsi dulu resepi ini sebab saya nie suka makan Mee Kari nanti nak cuba buat...dulu pernah buat tak silap, tapi pakai resepi lain la, sebab saya nie suka mencuba pelbagai cara masakan walaupun bagaimana nak masak mee kari.
Okay saya tak nak buang masa saya kongsikan apa bahan-bahan diperluka untuk buat Mee Kari ini:
Bahan-bahan:
600g Mee Kuning, dicelur dan ditoskan
100g Isi Udang (dicelur)
100g Isi Kerang (dicelur)
4 Helai Sawi (dicelur)
50g Taugeh (dicelur)
3 Biji Telur (direbus dan dibelah dua)
2 Biji Cili Merah (dipotong serong dan nipis)
30g Daun Sup (dihiris nipis)
2 Sudu Besar Bawang Goreng
Bahan-bahan (A): Dikisar
2 Biji Bawang Besar
2 Ulas Bawang Putih
1 Inci Halia
1 Batang Serai
6 Tangkai Cili Kering (dipotong, dibuang biji dan direbus)
100ml Air
Bahan-bahan Kuah Kari
3/4 Cawan Minyak Masak
4 Sudu Besar Serbuk Rempah Kari Daging (digaul bersama sedikit air) isi ayam
250g Isi Ayam
2 Sudu Asam Jawa (dilarutkan dengan 4 cawan air)
1/2 Cawan
4 Sudu Kecil TUMIX Perencah Pati Ikan Bilis
1/2 Sudu Kecil Garam
1 Sudu Kecil Gula
6 Biji Bebola Ikan
6 Biji Tauhu Pok (dibelah dua)
Cara Menyediakan:
- Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan (A) bersama pes rempah kari sehingga pecah minyak.
- Masukkan isi ayam dan biarkan ia sehingga separuh masak.
- Masukkan air asam jawa dan kacau rata. Masukkan santan dan biarkan mendidih seketika.
- Masukkan bebola ikan dan perasakan dengan TUMIX Perencah Pati Ikan Bilis garam dan gula. Masukkan tauhu pok
- Masukkan sebahagia mee kuning di dalam mangkuk, tuangkan kuah dan hiaskan dengan bahan ringan. Sedia untuk dihidang.
Comments